Sudut Test Mouse Kiri

Tinggalkan pesanan anda di sini

Sabtu, 8 Ogos 2015

Kuetiew Kungfu






Bahan A

400 gm kuey teow

5 biji telur [ dipukul]

Bahan B
100 gm udang basah [buangkan kulit]
150 gm ayam [dihiris]
1 biji panjang fish cake [potong nipis]
3 ulas bawang putih [dicincang]
100 gm brokoli [dipotong]
100 gm bunga kobis [dipotong]
100 gm Lobak merah [potong kecil dan panjang]
5 tangkai baby corn
2 sudu besar minyak masak
2 s/b tepung jagung ]
1 cawan air ] bancuhkan
1 cawan air rebusan ayam
2 s/b sos tiram
1 s/b lada sulah
kiub ayam Knorr
garam
minyak

Bahan C
Seulas bawang putih
Cili
Perahan limau kasturi
Kicap


Cara Penyediaan
1. Panaskan minyak dan goreng kuey tiow yang telah digaul bersama telur dalam kuantiti sikit [satu portion untuk 1 pinggan] hingga agak garing. Ketepikan.
2. Tumis sedikit bawang putih hingga agak garing dan masukkan ayam, udang dan fish cake.
3. Masukkan air rebusan ayam bersama lada sulah, kiub ayam, sos tiram, baby corn dan lobak merah. Masukkan garam dan serbuk perasa mengikut citarasa masing-masing.
4. Masukkan tepung jagung yang telah dicampur air dan kacau-kacau supaya tepung tidak bergentel.
5. Campurkan brokoli dan bunga kobis. Tutup api dan kacau.
6. Tuang kuah ke atas kuey tiow dan hidangkan dengan daun bawang, daun sup, bawang goreng, limau nipis atau kasturi dan sambal kicap.
7. Untuk buat sambal kicap : Tumbuk bawang putih dan cili. Masukkan dalam mangkuk perahkan limau kasturi, masukkan kicap, garam dan gula secukup rasa.


Resepi ini telah diedit dari blog seseorang. Sorry lupa nama

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

sila komen jika sudi :)

Labels

~Komen Terbaru~

Get This Recent Comment Widget!